Apple představil funkci Eye Tracking. Přichází revoluce v ovládání iPhonu

Už jsi někdy snil o tom, že bys mohl ovládat svůj iPhone pouhým pohledem? Tento sen se právě stal skutečností! Apple nedávno představil převratnou funkci Eye Tracking, která změní způsob, jakým komunikuješ se svým zařízením. Pojďme se společně podívat na to, co tato novinka přináší a jak souvisí s dalšími zajímavými technologiemi.

Co je Apple Eye Tracking?

Eye Tracking je nová vychytávka od Applu, která umožňuje iPhonu sledovat pohyb tvých očí a reagovat na něj. Představ si, že můžeš listovat webovými stránkami, procházet fotky nebo dokonce psát zprávy, aniž by ses musel dotknout displeje. Zní to jako sci-fi? Možná, ale je to realita!

Tato funkce využívá přední kameru tvého iPhonu spolu s pokročilými algoritmy strojového učení. Systém dokáže přesně určit, kam se díváš, a podle toho provádět různé akce. Je to jako by iPhone četl tvé myšlenky – stačí se podívat na ikonu aplikace a ta se otevře!

Jak Eye Tracking souvisí s haptikou?

Možná se ptáš, co je to haptika a jak souvisí s ovládáním pomocí pohledu? To je skvělá otázka! Haptika je obecně technologie, která poskytuje hmatovou zpětnou vazbu. V kontextu mobilních zařízení to znamená, že cítíš vibrace nebo jemné pohyby, když něco na telefonu děláš.

Apple kombinuje Eye Tracking s takzvanou systémovou haptikou, aby ti poskytl ještě lepší uživatelský zážitek. Co je systémová haptika? Je to komplexní systém, který koordinuje různé typy hmatové zpětné vazby napříč celým zařízením. Když použiješ Eye Tracking k provedení akce, tvůj iPhone ti to potvrdí jemnou vibrací nebo pohybem. Je to jako by ti telefon šeptal: „Ano, viděl jsem, kam se díváš, a udělal jsem, co jsi chtěl.“

Jaké výhody tato technologie přináší?

  1. Rychlost: Ovládání pohledem je často rychlejší než dotykem nebo hlasem.
  2. Přístupnost: Lidé s omezenou pohyblivostí mohou snáze ovládat své zařízení.
  3. Intuitivnost: Je to přirozený způsob interakce – prostě se podíváš tam, kam chceš.
  4. Hygiena: Méně dotýkání se displeje znamená méně otisků prstů a bakterií.

Jak začít s Eye Trackingem?

Pokud máš nejnovější model iPhonu, jako je třeba iPhone 15 Pro Max, pravděpodobně už máš tuto funkci k dispozici. Stačí jít do Nastavení > Přístupnost > Eye Tracking a zapnout ji. Pak tě systém provede krátkým kalibračním procesem, aby se naučil, jak se tvoje oči pohybují.

Ze začátku ti to možná bude připadat trochu neobvyklé, ale to je jen otázka času. Je to jako učit se jezdit na kole – nejdřív to může být náročné, ale brzy to budeš dělat, aniž by sis to uvědomoval.

V budoucnosti běžná věc

Apple Eye Tracking je jen začátek. Představ si, že v budoucnu budeš moci ovládat nejen svůj telefon, ale i domácí spotřebiče nebo auto pouhým pohledem. Možnosti jsou neomezené! Technologie jako Eye Tracking a systémová haptika nás přibližují k budoucnosti, kde naše zařízení intuitivně chápou naše potřeby a přání. 

 

Tak co, jsi připraven vyzkoušet Eye Tracking na svém iPhonu? Dej mu šanci a možná zjistíš, že už nikdy nebudeš chtít používat svůj telefon jinak. Budoucnost je tady a je na dosah... vlastně na dohled tvých očí!



×