Víš, jak se dají na iPhonu zamknout aplikace a k čemu tato funkce slouží?

V dnešní digitální éře se tvůj iPhone stal úložištěm tvého života. Obsahuje tvé osobní fotky, důvěrné zprávy, finanční informace a mnohem víc. S touto mírou citlivých dat je ochrana soukromí důležitější než kdy jindy. Pokud se ptáš, jak zamknout aplikace na svém iPhonu, jsi na správném místě. Ukážeme ti, jak na to. 

Vestavěné možnosti iOS pro zamykání aplikací

Apple si uvědomuje důležitost soukromí a nabízí několik vestavěných funkcí, které ti mohou pomoci ochránit telefon. Ať už máš třeba iPhone 15 Pro Max, iPhone 14 Pro Max nebo třeba jiný model, bezpečnost by u tebe měla být na prvním místě.

Pojďme se podívat na dvě hlavní metody zamykání aplikací.

Omezení aplikací

Jednou z nejjednodušších metod, jak zamknout aplikace na iPhonu, je využití vestavěné funkce Omezení aplikací. Tato funkce ti umožňuje nastavit časové limity pro používání určitých aplikací, což efektivně funguje jako zámek aplikací. Zde je podrobný postup:

  1. Otevři Nastavení na svém iPhonu.
  2. Přejdi do sekce Čas u obrazovky.
  3. Klepni na Omezení aplikací.
  4. Zapni Omezení aplikací a nastav kód.
  5. Vyber aplikace, které chceš omezit.

Tento postup ti umožní nastavit denní časový limit pro používání vybraných aplikací. Jakmile tento limit vyprší, budeš potřebovat zadat kód pro další přístup. Je to jednoduchý, ale účinný způsob, jak ochránit své soukromé aplikace před neoprávněným přístupem.

TIP: Super appka zdarma, která sleduje (nejen) vaše zdraví? Apple Health!

Používání funkce Čas u obrazovky

Další vestavěnou možností, jak nastavit heslo na aplikaci, je využití funkce Čas u obrazovky. Tato metoda ti dává větší kontrolu nad tím, které aplikace jsou přístupné a kdy. 

  1. Jdi do Nastavení > Čas u obrazovky.
  2. Zapni Čas u obrazovky a nastav kód.
  3. Klepni na Vždy povolené a odeber aplikace, které chceš uzamknout.
  4. Nastav denní limit na 1 minutu pro kategorie obsahující tvé citlivé aplikace.

Tímto způsobem efektivně zamkneš své vybrané aplikace. Kdykoli by se pokusil otevřít zamčenou aplikaci po vypršení jednominutového limitu, budeš muset zadat kód Času u obrazovky.

Aplikace třetích stran pro zamykání aplikací

Zatímco vestavěné funkce iOS nabízejí solidní ochranu, možná hledáš pokročilejší možnosti a další vychytávky pro tvůj iPhone. V takovém případě můžeš zvážit použití aplikací třetích stran. Tyto aplikace často nabízejí další funkce, jako je zamykání pomocí otisků prstů nebo obličeje, což může být pohodlnější než zadávání kódu.

Populární aplikace pro zamykání:

  1. AppLocker: Tato aplikace nabízí možnost zamknout jednotlivé aplikace pomocí hesla, vzoru nebo otisku prstu. Můžeš také nastavit různá hesla pro různé aplikace.
  2. Norton App Lock: Známá bezpečnostní společnost Norton nabízí tuto aplikaci, která umožňuje zamykat aplikace, fotky a videa. Nabízí také funkci Sneak Peek, která pořídí fotku kohokoli, kdo se pokusí neoprávněně dostat do tvých zamčených aplikací.
  3. Folder Lock: Tato aplikace jde o krok dále a umožňuje ti nejen zamykat aplikace, ale také šifrovat soubory a vytvářet skryté složky.

Pamatuj však, že tyto aplikace mohou vyžadovat dodatečná oprávnění a mohou mít vliv na výkon tvého zařízení. Před instalací si pečlivě přečti recenze a podmínky použití.

TIP: Zkus si psát digitální deník. Mrkni na článek!

Skrývání aplikací jako alternativa k zamykání

Pokud nechceš používat dodatečné aplikace nebo složité nastavení, můžeš zvážit skrytí aplikací. Tato metoda nenahrazuje plnohodnotný zámek aplikací, ale může poskytnout základní úroveň soukromí. 

  1. Stiskni a podrž ikonu aplikace, kterou chceš skrýt.
  2. Vyber Odstranit aplikaci.
  3. Zvol Odebrat z plochy.

Aplikace zůstane nainstalována, ale nebude viditelná na domovské obrazovce. Můžeš ji najít pomocí vyhledávání. Tato metoda je užitečná pro aplikace, které nechceš mít na očích, ale neposkytuje skutečnou ochranu před někým, kdo aktivně prohledává tvůj telefon.

Tipy pro maximální bezpečnost

Aby byl tvůj zámek aplikací co nejúčinnější, zde je několik dalších tipů, které bys měl zvážit:

  1. Pravidelně měň své přístupové kódy. Čím častěji měníš své kódy, tím těžší je pro ostatní je uhodnout.
  2. Používej silná hesla nebo složité vzory. Vyhni se jednoduchým kódům jako 1234 nebo 0000. Místo toho použij složitější kombinace nebo dlouhé fráze.
  3. Aktivuj dvoufaktorové ověřování, kdekoli je to možné. Tato dodatečná vrstva zabezpečení výrazně zvyšuje bezpečnost tvých účtů.
  4. Buď opatrný při půjčování svého telefonu ostatním. Pokud musíš půjčit svůj telefon, zvažte použití režimu Asistovaný přístup, který omezí uživatele na jednu aplikaci.
  5. Pravidelně aktualizuj své iOS. Apple často vydává bezpečnostní aktualizace, které mohou chránit před novými hrozbami.
  6. Používej VPN při připojení k veřejným Wifi sítím. To pomůže chránit svá data před potenciálními útočníky na nezabezpečených sítích.
  7. Buď opatrný s aplikacemi, které stahuješ. Stahuj aplikace pouze z oficiálního App Store a vždy si přečti recenze a hodnocení.

Pamatuj, že zámek aplikací by neměl být tvou jedinou linií obrany. Je to jen jeden aspekt komplexní strategie zabezpečení. Kombinuj různé metody zabezpečení pro nejlepší ochranu tvého digitálního života. S těmito tipy a triky můžeš s klidem používat svůj iPhone s vědomím, že tvé soukromé informace jsou dobře chráněny.



×