Víš, co to vlastně znamená voděodolný telefon?

Určitě jsi už slyšel o voděodolných telefonech, ale víš přesně, co to znamená? Možná tě napadlo, jestli můžeš s takovým telefonem bez obav skočit do bazénu nebo ho vzít s sebou do sprchy. Pojďme se podívat, co se skrývá pod pojmem voděodolný telefon a jak se v této problematice vyznat.

 

Voděodolnost IP67 vs. vodotěsnost IP68: Jaký je v tom rozdíl?

 

Nejprve si ujasněme rozdíl mezi voděodolností a vodotěsností. Tyto pojmy se často zaměňují, ale není to totéž:

 

Voděodolný telefon je odolný proti vodě do určité míry. Může odolat postříkání, dešti nebo krátkodobému ponoření, ale není určen pro dlouhodobý pobyt pod vodou. Představ si to jako ochrannou vrstvu, která odpuzuje vodu, ale není nepropustná.

 

Vodotěsný telefon by teoreticky měl být schopen vydržet pod vodou po delší dobu bez poškození. V praxi se však tento termín u mobilních telefonů příliš nepoužívá, protože žádný telefon není 100% vodotěsný napořád. Je to spíše ideál než realita.

 

Rozdíl mezi těmito pojmy je důležitý, protože ovlivňuje, jak můžeš svůj telefon bezpečně používat v různých situacích. Voděodolný telefon ti poskytne ochranu před náhodným politím nebo deštěm, zatímco skutečně vodotěsné zařízení by mělo přežít i delší pobyt pod vodou.

 

Stupně krytí IP: Co znamenají?

 

Abys mohl lépe posoudit, jak moc je tvůj telefon chráněn proti vodě, existuje systém označování stupňů krytí IP (Ingress Protection). Tento systém používá dvě čísla:

 

- První číslo (0-6) označuje ochranu proti prachu a pevným částicím.

- Druhé číslo (0-9) označuje ochranu proti vodě.

 

U mobilních telefonů se nejčastěji setkáš s těmito stupni krytí:

 

Stupeň krytí IP67

 

Telefony se stupněm krytí IP67 jsou chráněny proti:

 

1. Prachu: 

Jsou úplně prachotěsné, což znamená, že žádný prach nemůže proniknout dovnitř zařízení. To se hodí nejen v prašném prostředí, ale třeba i na pláži.

 

2. Vodě:

Jsou odolné proti ponoření do vody do hloubky 1 metru po dobu až 30 minut. To znamená, že pokud ti telefon spadne do umyvadla nebo mělkého bazénu, měl by přežít bez poškození, pokud ho rychle vytáhneš.

 

Stupeň krytí IP68

 

Toto je v současnosti nejvyšší běžně dostupný stupeň ochrany u mobilních telefonů. Stupeň krytí IP68 znamená:

 

1. Ochrana proti prachu:

Stejně jako u IP67, telefon je úplně prachotěsný. Můžeš ho bez obav používat v prašném prostředí nebo na pláži.

 

2. Ochrana proti vodě:

Telefon je chráněn proti ponoření do vody hlubší než 1 metr. Přesná hloubka a doba ponoření závisí na výrobci – někteří garantují ochranu do 1,5 metru po dobu 30 minut, jiní až do 3 metrů. To znamená, že telefon by měl přežít i hlubší ponoření, například pokud ti spadne do bazénu.

 

Co tedy telefon vydrží a co už raději nezkoušet?

 

Je důležité si uvědomit, že ačkoli stupeň krytí IP68 poskytuje vyšší ochranu než IP67, stále to neznamená, že telefon můžeš používat jako podvodní kameru nebo s ním plavat. Tady je několik názorných ukázek:

 

Déšť a postříkání: 

S telefonem s IP67 nebo IP68 se nemusíš bát používat telefon v dešti nebo když ho omylem postříkáš vodou. Můžeš bez obav telefonovat nebo psát zprávy, i když prší. Pamatuj ale, že dotyková obrazovka může reagovat jinak, když je mokrá.

 

Bazén nebo pláž: 

Můžeš telefon vzít s sebou k bazénu nebo na pláž, ale není doporučeno s ním plavat nebo ho úmyslně ponořovat. Pokud ti spadne do mělké vody, měl bys ho rychle vytáhnout a osušit.

 

Focení pod vodou: 

I když některé telefony umožňují pořizovat fotografie pod vodou, je vždy lepší použít speciální vodotěsné pouzdro pro extra ochranu. Pokud se rozhodneš fotit pod vodou bez pouzdra, drž se v mělké vodě a nevystavuj telefon vodě déle, než je nezbytně nutné. Pamatuj, že tlačítka a dotyková obrazovka mohou pod vodou fungovat jinak.

 

Slaná a chlorovaná voda: 

Ochrana IP je testována v čisté vodě. Slaná nebo chlorovaná voda může být agresivnější a může poškodit těsnění telefonu. Po kontaktu se slanou nebo chlorovanou vodou telefon vždy opláchni čistou vodou a důkladně osuš. Pravidelně kontroluj, zda slaná voda nezpůsobila korozi na konektorech nebo těsnění.

 

Jak se starat o voděodolný telefon?

I když máš voděodolný telefon, je důležité o něj správně pečovat. Po kontaktu s vodou je klíčové telefon důkladně osušit měkkým hadříkem. Zvláštní pozornost věnuj portům, reproduktorům a mikrofonům, kde se může zadržovat voda. K vyfouknutí vody z otvorů můžeš použít stlačený vzduch, ale buď opatrný, abys nepoškodil citlivé komponenty.

 

Nikdy nedobíjej mokrý telefon – vždy počkej, až zcela uschne. Vlhkost v nabíjecím portu může způsobit zkrat nebo korozi. Pokud si nejsi jistý, zda je telefon úplně suchý, je lepší počkat o hodinu déle, než ho připojíš k nabíječce. 

 

Zvláštní péči vyžaduje telefon po kontaktu se slanou nebo chlorovanou vodou. V takovém případě ho opláchni čistou vodou a důkladně osuš. Věnuj zvláštní pozornost všem otvorům a spojům, kde by se mohly usazovat soli nebo chemikálie. Po opláchnutí nech telefon důkladně vyschnout, nejlépe přes noc, než ho znovu použiješ. 

 

Pravidelně kontroluj těsnění a porty, zda nejsou poškozené. Dívej se po známkách opotřebení, jako jsou praskliny v těsnění nebo koroze na kovových částech. Pokud najdeš jakékoli poškození, neber voděodolnost telefonu jako samozřejmost a buď opatrnější při jeho používání.

 

I když je tvůj telefon voděodolný, zvaž použití vodotěsného pouzdra pro extra ochranu, zejména při vodních sportech nebo na pláži. 

 

Nemusíš se děsit každé kapky

Voděodolný telefon ti poskytuje větší klid a jistotu při každodenním používání. Už se nemusíš bát, že ti zmokne v dešti nebo se náhodou namočí. Pamatuj však, že voděodolnost má své limity a není náhradou za speciální vodotěsná pouzdra při vodních sportech nebo potápění. 

 

Při výběru nového telefonu si vždy zkontroluj stupeň krytí IP a pamatuj, že vyšší číslo znamená lepší ochranu. Ať už máš telefon do vody se stupněm krytí IP67 nebo IP68, vždy je lepší dávat si pozor. Užívej si svobodu, kterou ti voděodolný telefon poskytuje, ale pamatuj, že není nezničitelný a odolnost proti polití, vodě a prachu není trvalá a může se v důsledku běžného opotřebení postupem času snížit. Poškození tekutinou není kryté zárukou.

 

×